Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

KAJ SO GRES PLOŠČICE?

 

Dandanes že skoraj vsak ve, da za zunanje polaganje keramike potrebujemo gres ploščice. Na vprašanje če so kakšne posebne želje pri izboru keramičnih ploščic za balkone, terase in stopnice najpogosteje od strank slišimo naučen odgovor » Gres R11«. Sicer pod posebne želje svetovalci po navadi uvrščamo barve, vzorce, dimenzije in ostale finese, ampak tudi Gres R11 nam je v pomoč 😉, vsaj dokler vi veste kaj to pomeni.

 

Kaj pravzaprav je gres porcelanska ploščica oziroma porcelanski gres?

 

Gres je kompaktna, trpežna ploščica, ki je neporozna in barvana skozi svojo celotno debelino, kar se doseže z žganjem ploščice na 1200-1400C°, dokler ploščica ne postane vitrificirana (vitrifikacija je proces pretvorbe snovi v steklo ali pa steklu podobno snov v postopku žganja) in vodoodporna. Uporabljeni materiali in primesi imajo najnižji možni nivo vpijanja vode, ki jo ploščica lahko absorbira – dovoljena stopnja absorpcije po ISO standardih je 0,05%. Standardi prav tako določajo najvišjo stopnjo upogibne trdote, ki pomeni največjo napetost, ki jo material podvržen povečani napetosti, prenese pred zlomom. Prav tako so gres ploščice odporne proti obrabi, kar pomeni odpornost površine na gibanje teles in materialov na površini ploščice.

 

Gres ploščice za zunanje prostore.

 

Gres ploščice so torej odporne na vodo, s tem tudi na zmrzal, so bolj trpežne, bolj odporne na praske, obrabo, kemična sredstva… kar  pomeni, da so primerne za notranjo in zunanjo rabo, za zasebne in javne prostore.

 

Porcelan gres ploščice za javne površine- kopališča.

 

Protizdrsnost porcelanskega gresa

Protizdrsnost keramike se meri z »R« faktorjem in sicer z upoštevanjem kota naklona, pod katerim oseba na površini ploščice več ne more zadržati ravnotežja, oziroma s koeficientom dinamičnega trenja.

 

Faktor R

Naklon

R9

> 6° - 10° nizka stopnja trenje

R10

> 10° - 19° normalna stopnja trenje

R11

> 19° - 27° povečana stopnja trenje

R12

> 27° - 35° visoka stopnja trenje

R13

> 35° zelo visoka stopnja trenje

 

V primerih, kadar R faktor ni zadosten kazalec, se meri tudi volumen prostora pod pohodno površino, večji je volumen, bolj varna so tla. 

 

V4 - 4cm3 /dm2

V6 - 6cm3 /dm2

V8 - 8cm3 /dm2

 

Oglejte si našo ponudbo gres keramike