Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

Kako do terase/balkona brez skrbi o predčasnih sanacijah

 

Nova sezona renovacij, sanacij in gradnje je pred nami, zato je dobro, da se seznanite s postopki na katere morate biti pozorni. Vsi, ko enkrat zaključimo z izvedbenim delom v našem domu, si želimo da lahko le-še uživamo v novi pridobitvi, na žalost pa temu ni vedno tako. Namreč vsakokrat, ko zunaj preurejamo, se moramo zavedati, da so materiali izpostavljeni soncu, dežju, mrazu, snegu, temperaturnim nihanjem, kar seveda ogroža njihovo trajnost. Da se izognemo kaj hitrim popravkom, moramo izbirati materiale, ki so narejeni tako, da vsi ti zunanji dejavniki, zanje ne predstavljajo izziva!

 

 

 

 

 

 

1. Ena izmed stvari na katere moramo biti pozorni je naklon. Če želimo, da nam voda pridno odteka, to moramo omogočiti. Naklon estriha mora imeti vsaj 1%, seveda pa je boljše nekoliko več, npr. 1,5cm/m. Naklon lahko naredimo tudi z naklonsko  izravnalno malto , ki jo uporabimo, kot že ime pove za izravnavo površine.

 

2. Kljub temu, da smo pripravili dovolj naklona, moremo urediti še primerno hidroizolacijo, kajti tudi če nam voda odteka, moramo površino zaščititi pred morebitno kapilarno vlago, ki se nabira pod površjem. Priporočamo   dvokomponentno   hidroizolacijo, ki ima večje raztezanje kot enokomponentna, kar posledično pomeni, da prenese več raztezanja zaradi temperaturnih razlik.

2.a Pri spojih uporabimo še hidroizolacijske zaščitne trakove, s katerimi zaščitimo stike med profili, obrobami in podlago.

3. Kadar imamo podlago pripravljeno, se lahko lotimo polaganja ploščic. Priporočamo FLOAT postopek za polno lepljenje kar pomeni, da nanašamo lepilo za keramiko na površino in na ploščice. Lepilo za zunanje polaganje keramičnih ploščic mora biti fleksibilno, zato je potrebno paziti na oznake na embalaži:

- C1 običajno lepilo za vpojno keramiko

- C2 izboljšano lepilo za keramiko

- F hitro-vezoče lepilo za keramične ploščice

- T lepilo za keramične ploščice z zmanjšanim zdrsom

- E lepilo za keramične ploščice s podaljšanim odprtim časom

- S1 lepilo za keramiko s prečno deformacijo od 2,5 do 5 mm (fleksibilno)

- S2 lepilo za keramiko s prečno deformacijo nad 5 mm (fleksibino)

 

Torej lepilo, ki bi bilo primerno za keramične ploščice, bi moralo vsebovati vsaj oznako C2S1.

 

 

Isti deklarirani razred lepila za keramične ploščice dveh različnih proizvajalcev pa nikakor ne pomeni, da gre za proizvod z enakimi lastnostmi. Deklarirani razred je definiran dokaj široko, zato se lahko proizvajalci znotraj istega razreda bistveno razlikujejo v kvaliteti. 

 

Nenazadnje je pomembna tudi fugirna masa. Keramične ploščice se ob segrevanju in hlajenju lahko rahlo raztezajo/širijo, sicer za cca 2mm. Ta razlika mora imeti prostor za širjenje, ki ga nudi fuga. Zato, kot že lahko predvidevamo, moramo uporabljati fleksibilno fugirno maso. Optimalno format zunanje keramike je 30x30, saj imamo v tem primeru več fug in hkrati več prostora za širjenje in krčenje, pri uporabi večjih formatov keramičnih ploščic pa je pomembno, da se zgornjih navodil držimo še bolj temeljito.

 

V izogib popravkom in predčasnim sanacijam, priporočamo izdelke nemške blagovne znamke PCI.

 

 

Vabljeni k ogledu lastnosti, ki jih lahko preberete ob ogledu podrobnosti izdelka.

 

OGLED