Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

NASVETI NAŠIH STROKOVNJAKOV O VZDRŽEVANJU ZUNANJE KERAMIKE

 

Velikokrat prejmemo vprašanje, kako ravnati po tem, ko se položi zunanja keramika na terasi in/ali balkonu. V ta namen smo za vas pripravili nasvete o vzdrževanju zunanjih keramičnih ploščic. Da bi se izognili predčasni in prehitri renovaciji, smo za nasvet vprašali strokovnjake.

 

 

  1. KAKO VZDRŽEVATI KERAMIKO NA TLEH TERASE?

Čiščenje keramike na terasi načeloma res ni problematično. Za vsakodnevno čiščenje je že dovolj, če ploščice pometemo in obrišemo z mokro krpo. Občasno uporabimo še ustrezno čistilo in s tem olajšamo nadaljnjo oskrbo ter pri tem upoštevamo navodila proizvajalca. Ker ima površina “gres” ploščic minimalno vpojnost, ne smemo uporabljati voskov ali podobnih čistil, saj lahko voski in čistila z vsebnostjo raznih primesi na ploščicah pustijo nezaželjene lise ali madeže.

 

Površine, ki jih koristimo tudi pozimi (vhod, stopnice), so načeloma položene s keramiko z grobo strukturo (protizdrsnost R11). Za te površine so potrebna močnejša čistila v kombinaciji s ščetko za tla in pravilno tehniko (pravilno razmerje čistila in vode, čas delovanja ter izpiranje).

V našem salonu vam za lažje čiščenje nudimo visoko-kvalitetna čistila proizvajalca Lithofin. Keramiko, katero smo položili na zunanjih površinah, je dobro zaščiti, ni pa to nujno potrebno. Zato vam za zaščito (impregnacijo) trdo žganih ploščic pred madeži nudimo sredstvo, s katerim dolgotrajno zaščitimo obloge pred vodnimi, oljnimi, mastnimi in drugimi madeži.

 

 

 

  1. KATERE SO NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE, KI JIH DELAMO PRI VZDRŽEVANJU TAL NA TERASI?

Zagotovo lahko rečemo, da napak, ki bi škodila keramiki, NI, saj je kvalitetna keramika odporna na zelo močna čistila. Škodo, katero lahko povzročimo z nepravilno uporabo čistil (zelo močnih-jedkih) opazimo na fugi, saj ji lahko spremenimo barvo in začne le ta odstopati.

 

  1. KAJ NAJBOLJ ŠKODI ZUNANJI KERAMIKI?

Dejavniki, ki najbolj škodijo zunanji keramiki, so naravnega izvora – to je vreme. Odvisno je tudi, na kakšnih površinah je keramika položena, ali gre za pokrite površine, ali je keramika bolj izpostavljena vremenskim vplivom, itd. Da se izognemo raznim poškodbam, je potrebno s površine redno odstranjevati odvečno vodo, cvetni prah, v zimskem času pa še redno čiščenje oz. odstranjevanje snega.

 

  1. KAKO DOLGO LAHKO PRIČAKUJEMO, DA NAM BO KERAMIKA HVALEŽNO SLUŽILA?

To je predvsem odvisno od pravilne obdelave površin in kakšne materiale smo uporabili pri izravnavi in hidroizolaciji. Potrebna je tudi kvalitetna keramika, ki je primerna za zunanje površine in je odporna na temperaturne spremembe. Zelo pomembno pa je, da uporabimo kvalitetno lepilo, katero mora biti fleksibilno. Na tem mestu je zelo pomembna tudi fugirna masa, ki mora biti prav tako fleksibilna, vodoodbojna in odporna na sol.

 

 

  1. SE RAZLIKUJE VZDRŽEVANJE KERAMIKE, KI JO IMAMO RECIMO NA TERASI V PRIMERJAVI S KERAMIKO ZUNAJ NA SPLOH? KATERO KERAMIKO PRIPOROČATE ZA TERASO?

Načeloma se vzdrževanje keramike na terasi ali na drugih zunanjih površinah ne razlikuje. Vzdrževanje je odvisno od same keramike – groba ali gladka, temna ali svetla.

 

Keramiko za teraso izberemo glede na lego same terase (sončna/senčna stran), glede na pokritost (pokrita/nepokrita) in pohodno obremenjenost terase (tanke ali debele – 2 cm ploščice). Seveda priporočamo keramiko, ki je odporna na temperaturne spremembe – granitogres ploščice. Ploščice morajo biti izdelane iz kvalitetnih materialov, ki naredijo ploščico trdno, ne-vpojno in odporno proti obrabi ter poškodbam.

 

► KLIK ZA ZUNANJE PLOŠČICE

► KLIK ZA 2 CM PLOŠČICE