Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

Kje se uporablja mozaik?

Zgodovina mozaikov sega v čase antičnega Rima in Grčije. Takrat so se mozaiki uporabljali za okraševanje dvorcev in palač, dandanes pa z njimi lahko okrasimo praktično vsak kotiček našega doma in okolice. Oglejte si najbolj priljubljene lokacije za uporabo te vsestranske obloge.

 

Ploščice mozaik

 

Najbolj priljubljen prostor v hiši za uporabo mozaika je še vedno kopalnica. V kopalnicah se mozaik uporablja za polaganje v tuš kabinah, predelih za kotličke, v predelu za wc in bide, kot dekorativni pas, dekorativna obloga za stene, talna obloga, obloga za kopalno kad. Praktično se ga položi v predelu, ki ga želimo na tak ali drugačen način poudariti.

 

Ploščice mozaik v kopalnici.Mozaik okoli bane v kopalnici.

Mozaik ploščice v kopalnici.

 

Na drugem mestu po priljubljenosti uporabe je kuhinja. Najpogosteje se mozaik v kuhinji polaga kot kuhinjski pas – prostor med pultom in zgornjimi elementi. Zaradi številnih izvedb in oblik ga je zelo lahko skombinirati s kuhinjo. Imitacija lesa, kamna, heksagoni, mat ploščice, dekoracije ipd. lahko iz tega kotička ustvarijo pravo umetnino celo v manjših kuhinjah. Mozaiki prav tako niso zahtevni za čiščenje, zato ni bojazni, da bo maščoba ali druga umazanija od kuhanja povzročala nevšečnosti, priporočljiva pa je uporaba fugirnih mas visoke kvalitete. Pogosto se v mozaik oblačijo tudi kuhinjski  šanki ali kuhinjski otoki, pulti (prav tako kopalniški).

 

Kuhinjski mozaik- nad pultom.

Retro mozaik nad kuhinjskim pultom.

Moderen mozaik v zunanji kuhinji

 

Pri zunanji okolici hiše je zagotovo najpogostejša raba mozaika v bazenih, pri čemer dandanes lahko izbiramo med več barvami in motivi. Kamnit mozaik je zelo priljubljena rešitev za dekoracijo teras. Zelo pogoste so pohodne steze narejene iz kamnitih mozaikov, korita za rože oblečena v mozaik ipd.

 

Ploščice mozaik v javnih kopališčih.

Mozaik v bazenih

Mozaik ploščice za zunanje bazene.

Moderen protizdrsen mozaik v bazenu.

 

Kadar uporabljamo mozaik za površine, kjer imamo stik z vodo (bazeni, tuš kabine, kopalniška tla), je potrebno izbrati protizdrsno različico. Polaganje mozaika je manj zahtevno, zato se tega marsikdo loti tudi sam, če spadate v to skupino, kmalu objavimo napotke za polaganje! Če ste neučakani pa nam lahko pošljete povpraševanje za mozaik na samolepljivi podlagi, ki ga lahko nanašate neposredno na steno.