Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

Keramika v kuhinji

Danes odgovarjamo na vaša vprašanja o primernosti keramike za kuhinjski pas ter vas seznanjamo s trendi na tem področju.

 

Kot prvo je vredno omeniti, da so vse keramične ploščice primerne za izdelavo kuhinjskega pasu med kuhinjskimi elementi. To pomeni, da lahko imate v kuhinji tako gres ploščice kot tudi rdečo glino (glede na material iz katerega je ploščica narejena, za več informacij o materialih klikni tukaj). Pogosto naletimo na vprašanje ali so mat ploščice primerne za kuhinjski pas – odgovor je ja! Mat keramične ploščice so primerne tako za kopalnico kot tudi za kuhinjo, edina razlika je v vašem okusu, ploščica je trpežen material, zato z normalnim čiščenjem ne bo prišlo do poškodb v glazuri. Do razlike pride samo pri Lappato keramičnih ploščicah, učinek katerih se dosega z brušenjem glazure, zato je površina Lappato ploščic bolj vpojna in občutljiva na madeže, kar pa ni razlog da bi se jim odpovedali če so vam všeč. Na Lappato ploščice se lahko nanese impregnacija, ki tvori zaščitni sloj na keramiki in fugah, zaradi katere postanejo materiali odporni na umazanije brez sprememb v barvi!

 

Keramika v kuhinji

 

Dandanes so v kuhinjah priljubljeni stekleni pasovi, saj so pri keramičnih ploščicah po navadi fuge, ki predstavljajo izziv zaradi čiščenja in nabiranja umazanije. Na srečo tudi za to že obstaja rešitev. Verjetno že veste, da obstajajo retificirane keramične ploščice, ki jih lahko polagate z 2-mm fugo, obstaja pa tudi fleksibilna fugirna masa z easy-to-clean tehnologijo, ki ne vpija umazanije, saj je narejena z uporabo nanotehnologije, pri kateri so molekule umazanije večje od molekul v fugirni masi, zaradi česar umazanija ostaja na površini fuge in jo enostavno odstranite z brisanjem, vaša fuga pa pri tem ostaja kot nova. PCI fugirna masa ima povečano odpornost na kislinska čistilna sredstva ter povečano zaščito proti nastanku plesni in mikroorganizmov, na voljo pa je v več barvah s silikonskimi kiti v isti barvni paleti.

 

Primer velike keramike v kuhinjskih prostorih.

 

Dandanes so zelo priljubljeni veliki formati keramike pri čemer kuhinjski pas ni izjema! Priljubljene dimenzije za kuhinjski pas v velikih formatih so: 45x90; 60x60; 60x120; 90x90; 100x100; 120x120; 120x240; 100x300… Širina kuhinjskega pasu je po navadi med 40-60 cm, zato lahko večje formate ploščic kot je na primer 100x300 prepolovite in dobite dve ploščici 50x300, pri čemer se popolnoma izognete fugi.

 

Kuhinjski pas iz keramike.

 

Keramika še vedno ostaja najbolj priljubljen material za polaganje kuhinjskega pasu, z napredkom v tehnologiji pa se nam je uspelo izogniti številnim pomanjkljivostim pri tej rešitvi.

 

GALERIJA