Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

KDAJ JE NAJBOLJŠI ČAS ZA POLAGANJE ZUNANJIH PLOŠČIC?

 

Ste že kdaj razmišljali o tem, kdaj je pravi čas za polaganje zunanjih keramičnih ploščic na balkon ali teraso? Verjetno ste slišali, da je najbolje počakati na poletje, ko je vreme toplo in sončno. Vendar pa v resnici temu ni tako. Dejansko poletje ni vedno najboljši čas za polaganje, saj obstaja več dejavnikov, ki vplivajo na dolgotrajnost in vzdržljivost keramičnih ploščic na zunanjih površinah.

 

 

Eden najpomembnejših dejavnikov je temperatura. Čeprav se morda zdi, da je poletje idealno, pa so ekstremne vročine in visoke temperature zelo neugodne. Vplivajo namreč na hitro sušenje lepila, ki lahko privede do slabega oprijema ploščic na površino. Poleg tega se lahko soparno vreme hitro spremeni v nevihto, kar lahko povzroči še dodatne težave, če lepilo ni popolnoma suho.

 

Namesto poletja se za polaganje zunanje keramike priporočata pomlad in jesen, saj so temperature običajno bolj stabilne. Polaganje se namreč priporoča pri temperaturi od +5°C do +25°C, kar omogoča počasnejše sušenje lepila in boljši oprijem ploščic. Poleg tega so tudi manjše verjetnosti za nenadne spremembe vremenskih pogojev, kar dodatno olajša postopek polaganja.

 

Poleg temperature je pomembna tudi vlažnost. Preden začnete s polaganjem keramike, je priporočljivo preveriti, ali je podlaga suha. Če je podlaga preveč vlažna, lahko vpliva na kakovost lepljenja in povzroči težave v prihodnosti. Optimalna vlažnost podlage je ključnega pomena za trdno in trajno površino.

 

Ne pozabite tudi na navodila proizvajalca. Vsak proizvajalec veznih materialov (lepilo, fugirna masa) in keramičnih ploščic ima svoje smernice glede temperature, vlage in pogojev polaganja. Natančno preberite navodila in jih dosledno upoštevajte, saj vam bodo pomagala doseči najboljše rezultate.

 

Na optimalen čas polaganja keramičnih ploščic pa vplivajo tudi lokalni pogoji in podnebje. Če niste prepričani, kdaj bi bilo najbolje začeti s projektom polaganja, se posvetujte s strokovnjaki za gradbeništvo ali keramičarstvo, ki imajo izkušnje.

 

Na koncu pa ne pozabite na kakovostno pripravo podlage, uporabo visokokakovostnega lepila in fugirne mase ter pravilno izvedbo postopka polaganja. Ne pozabite izbrati tudi kakovostnih keramičnih ploščic, saj bo njihova trajnost in estetika še dodatno pripomogla k uspešnemu končnemu rezultatu. Z upoštevanjem navedenih nasvetov boste v kakovostni in trajni keramični površini uživali še mnogo let.