Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

POLAGANJE KERAMIKE IN KERAMIČNIH PLOŠČIC

Da preprečimo pokanje, posedanje, krušenje, votlost, odstopanje in še kak drug problem pri keramiki, je bistveno da je polaganje izvedeno na primeren za to način. Danes z vami delimo kakšno je pravilno polaganje keramike in keramičnih ploščic v notranjih prostorih.

  1. Na podlago nanesemo predpremaz, ki ustvari kontaktni sloj. Ločimo Predpremaze za vpojne in za nevpojne podlage. Predpremaz za nevpojne podlage tako lahko uporabimo v primeru polaganja ploščic na že položene ploščice.

  2. Z izravnalno maso poravnamo morebitne nepravilnosti, s čemer preprečimo nepopolno oprijemanje lepila s podlago. V primeru ko še vedno imamo manjše nepravilnosti v podlagi, jo lahko dodatno zravnamo s samorazlivno izravnalno maso.

  3. Na območju, kjer bo prostor izpostavljen stiku z vodo (tuš kad, tuš kabina) nanesemo dodatni zaščitni sloj hidroizolacije, pri spojih lahko prav tako položimo posebne tesnilne trakove.

  4. Zdaj, ko imamo vse primerno zaščiteno, lahko nanesemo lepilo. Lepilo za keramične ploščice se nanaša z zobato gladilko v sloju od 1-10mm, kar je v veliki meri odvisno tudi od formata ploščic – večje kot so ploščice, debelejši naj bo sloj lepila. Prav tako priporočamo fleksibilno lepilno malto, ki je manj toga od navadne in absorbira določene tresljaje, premike ipd. Pri natančnosti razmika, si pomagamo s križci, pri višinski izravnavi pa z različnimi izravnalnimi sistemi.

  5. Ko je lepilo suho, lahko pričnemo z nanašanjem fugirne mase. Pri fugirni masi bi vam svetovali fugirne mase z oznako za enostavno čiščenje ali pa samočistilne fugirne mase, ki umazanijo zadržijo na površju in je ne vpijajo. Fugirno maso nanašamo z lopatico in jo vrivamo v fuge. Na spojih nanesemo še tesnilne mase (silikone). 

  6. Ko končanem postopku je najbolje ploščice očistiti s profesionalnim čistilom, ki odstrani ostanke gradbenih materialov in morebitni film, ki se naredi po fugiranju. Vso nadaljnje vzdrževanje pa je seveda odvisno od tipa ploščic, ki jih imate. Pri Lappato ploščicah prav tako priporočamo impregnacijo, ki preprečuje vpijanje umazanije.