Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

POLAGANJE PLOŠČIC BREZ FUG - JA ALI NE IN KAJ POMENI RETIFICIRANA PLOŠČICA?

 

Zelo pogosto naletimo na vprašanje „Ali je mogoče polaganje ploščic brez fug“, zato smo se odločili, da se v to malo bolj poglobimo. Torej ali lahko polagamo keramiko brez fug? Kaj pomenita izraza naturale in retificato?

 

Polaganje ploščic brez fug.

 

Odgovor na to vprašanje je zelo preprost- NE!

 

Zakaj polaganje ploščic brez fug odsvetujemo?


Ploščice niso identične. Kljub enakemu videzu, se ploščice med sabo razlikujejo in imajo manjša odstopanja. Čeprav so razlike minimalne je razmik očiten, ko se položi celotna površina. S fugiranjem zato izravnamo neenakosti med keramiko in ustvarimo simetričen videz.

 

Ne glede na to, kako kompaktno lahko položite keramiko brez fuge, se med ploščicami nabirajo smeti, ki jih potem ne morete odstraniti zaradi premajhnega razmika. Fuga ta problem preprečuje in omogoča enostavno čiščenje.

 

Ploščice se premikajo, pri čemer prihaja do trenja in krušenja. Ob uporabi fuge, le-ta absorbira premike in preprečuje lomljenje. Polaganje ploščic brez fug zato ni dobra praksa dolgoročnega polaganja. Vedno je dobro zaščititi keramiko tako, da vam bo služila še vrsto let.

 

Kaj pomeni izraz retificirana ploščica in zakaj je polaganje brez fug s to vrsto keramike najbolj primerna?

 

Retifikacija je mehanski postopek, pri katerem se rob ploščice brusi pod določenim kotom z namenom doseganja enake velikosti keramike in z natančnostjo do 0,2 mm. Retifikacija je značilna tako za talno kot tudi za stensko keramiko. Ta postopek preprečuje videz neenakosti pri polaganju brez fuge, še vedno pa je keramika izpostavljena nevarnosti poškodb in krušenja. Fuga pri retificiranih ploščicah je lahko tanjša, kljub temu pa obvezna, če želimo da je življenjska doba keramike dolga.

 

Dandanes je tržišče nasičeno z različnimi barvami fug, ki imajo različne lastnosti, zato lahko ambient prostora s fugo še dodatno polepšate. Pri polaganju priporočamo fleksibilno fugirno maso, ki je posebej prilagojena absorbiranju in raztezanju.