Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

Nakup Wc Školjke

Na kaj moram paziti pri izbiri in nakup -u WC školjke?

 

Če ste že kdaj kupovali WC školjko, potem veste, da to še zdaleč ni tako enostavno kot zveni, če še niste, pa bi bili presenečeni na kaj vse morete biti pozorni. Zahvaljujoč sodobni odprti trgovini in globalizaciji lahko tudi v naši preljubi Sloveniji kupite školjko iz Kitajske, Nemčije, Španije, Italije ali iz katerega koli drugega kotička sveta.

 

Morete vedeti ali bo školjka podometna ali nadometna. Tukaj predvsem govorimo o kotličku z mehanizmom za splakovanje, ki je lahko viden zunaj ali pa skrit v steno, pri čemer imate na zidu samo aktivirno tipko. Pri podometnem sistemu, imamo možnost vgradnje v steno ali parapetni zid, ki se lahko naredi naknadno, če ga nimate in si želite podometni sistem splakovanja.

 

Zdaj, ko vemo kako bomo rešili izziv s kotličkom je pred nami še ena odločitev. V primeru nadometnega splakovanja, pri čemer imamo viden kotliček zunaj, se odločimo za monoblok. Monoblok je komplet talne školjke, na katero se da kotliček z mehanizmom. Pri podometnih sistemih, pri čemer je mehanizem skrit v steni, se lahko odločimo za stoječo ali visečo školjko. Stoječa školjka je talna, viseča pa je vgrajena v zid, zaradi česar je na določeni izbrani višini dvignjena od tal (vgradna višina mehanizma 82cm, 98cm, 112cm).

 

nakup wc školjke -stenska     Nakup wc školjke stenska z zunanjim kotličkom     stenska wc školjka z skritim kotličkom.

 

V primeru monobloka, moramo vedeti kakšen dotok vode imamo (v spodnji/zgornji del kotlička; od zadaj/odstrani), namreč imajo kotlički že pred-pripravljeno luknjo za priklop dotoka vode, ki ni vedno v skladu z vašim priklopom, zaradi česar vsak monoblok/kotliček ni primeren za vsakršno razporeditev/inštalacijo.

 

Pri talni podometni školjki tako kot pri monobloku moramo prav tako vedeti kakšen odtok vode imamo. Odtok vode je lahko talni ali stenski, kar usmerjamo s priključno cevjo/kolenom za WC.

 

Zadnji nepogrešljiv del WC školjke je pokrov/WC deska, kjer lahko izbirate med navadnimi deskami in deskami z mehkim zapiranjem.

 

Kaj so prednosti in kaj so slabosti?

Original WC deske za določen model školjke v grobem imajo ceno kot polovica same školjke (Primer - viseča školjka bit stane 138,93€, original deska z mehkim zapiranjem 65,03€). V določenih primerih lahko dobite navadno desko, se pa vedno več proizvajalcev odloča za opuščanje navadnih modelov desk pri določenih serijah školjk. Razlika v ceni med navadno desko in desko z mehkim zapiranjem ni velika in čeprav vas lahko mehko zapiranje iritira, je veliko manjša verjetnost, da vam poči ali se zlomi deska z mehkim zapiranjem kot navadna. Kalkulacijo v primeru poškodbe pa lahko naredite sami.

 

 

                      

 

 

Še ena stvar, o kateri se lahko odločamo pri izbiri školjke je rob. Školjke brez roba so noviteta, ki se je zelo dobro prijela in ostaja izjemno priljubljena zaradi enostavnega čiščenja. 

 

Zdaj, ko ste seznanjeni s tehničnimi vidiki WC školjk, je čas da pogledamo še znake kvalitete. Vsak proizvajalec ali trgovec suvereno trdi, da je njegovo – najboljše! Nakup wc školjke ni enostaven, zato smo vam pripravili nekaj nasvetov.

 

Kako torej lahko prepoznamo kvaliteten izdelek, brez da smo strokovnjak!? Za vas imamo nekaj preprostih nasvetov:

 

1. Poglejte debelino glazure: glazura je zelo pomemben pokazatelj. Zaradi glazure je sanitarna keramika vodoodporna ter zaščitena pred kemikaliji. Debelejša je glazura – daljšo življenjsko dobo ima vaša sanitarna keramika. Ko se glazura obrabi, postane keramika porozna, vpija vodo in lahko poči. Za daljšo obstojnost, vam priporočamo uporabo naravnih čistil, ki ne povzročajo tolikšne obrabljenosti.

 

2. Kvaliteta gline je prav tako zelo pomemben faktor. Kvalitetna glina za izdelavo sanitarne opreme je drobna, kar pomeni da je tudi boljše prečiščena in ima manj „odpadnih materialov“. Ker proces čiščenja gline, ni poceni, so izdelki s čistejšo glino (po tem takem, večjo vsebnostjo le-te), dražji. Kako lahko prepoznamo razliko? Površina izdelkov iz fine gline zgleda bolj gladko za razliko od robustne površine slabo-kvalitetne gline (ne zamenjajte z glazuro, gledamo kako zgleda masa pod glazuro). Če niste 100% prepričani primerjajte težo modelov... model, ki je narejen iz fine gline je lažji (če sta seveda modela primerljiva po velikosti in dizajnu).

 

3. Prvi faktor, ki vam pade v oči in je hkrati več kot dober pokazatelj kvalitete, je barva. Le malo ljudi ve, da se kot standard kvalitete uporablja belina akrilne kopalne kadi proizvajalca. Zakaj bi vas to zanimalo, če kupujete školjko? :)… ker se vse ostale barve zmešajo tako, da se naredi najboljši približek kadi. Če kupite komplet kopalniško opremo pri enem proizvajalcu, pričakujete, da so vsi izdelki istega tona beline, kajne? Torej bolj belo – bolj kvalitetno.

 

Upamo, da so se vam nasveti zdeli koristni! Če tudi sami veste za kakšnega, delite ga z nami!

 

Ogled sanitarne keramike