SUHO POLAGANJE KERAMIKE

Izdelava terase je vedno projekt pri katerem naletimo na številna vprašanja, saj si želimo zagotoviti trajno in praktično rešitev, ki nam bo služila najmanj desetletje. Suho polaganje keramike je morda prava izbira za to delo, zato se kar seznanimo, kaj sploh je suho polaganje.

 

Suho polaganje keramikePolaganje ploščic na terasi z distančnikiDistančniki za polaganje keramikePolaganje ploščic na terasi

 

Suho polaganje keramike ali suha postavitev je način, pri katerem se keramične ploščice ali plošče položijo na plastične opore, ki se imenujejo distančniki ali nastavki. Pri tem polaganju so distančniki postavljeni na osnovno podlago, zato se izognemo izdelavi estriha. Suho polaganje je primerljivo s klasičnim načinom, pri katerem se izdeluje estrih. Vse kar obsega je priprava osnovne podloge, ki pomeni predpremaz betonske plošče z emulzijo za vpojne površine (hidroizolacija), priporočamo pa vam dvokomponentno hidroizolacijo zaradi stekanja vode.

 

Pa poglejmo, kakšne so bistvene razlike med sistemoma z distančniki in klasičnim sistemom z estrihi:

 

  • Pri polaganju keramike z distančniki, ni potrebno čakati na dolgo sušenje in ni potrebe po izravnavah, tako da je suho polaganje kratkoročno delo in lahko že hitro uživate na vaši novi terasi.
  • Polaganje je dokaj enostavno in se ga lahko lotite sami. Pri tem potrebujete ključ in vodno tehtnico ali laser (zaradi stekanja vode je priporočljiv manjši padec, zato smo med obvezno opremo vključili orodje za meritev padca), kar je dostopna oprema, ki jo lahko dobimo kjerkoli.
  • Zaradi višine distančnikov, je to idealna rešitev pri izravnavanju višine pri prehodu na balkon, teraso itd.
  • Pri uporabi sistema nastajajo 2-4 mm debele fuge, ki pa jih NE fugiramo. Ravno zato je potreben oz. priporočljiv predpremaz in manjši naklon, saj skozi fuge odteka tekočina.
  • Inštalacije se lahko polagajo direktno na beton, saj je višina med keramiko in betonom zadostna (ni potrebe po potapljanju inštalacij v estrih). V tem primeru so popravila in premestitve zelo enostavne, saj je potrebno za dostop do inštalacij samo dvignit položeno ploščico.
  • Popravila in odstanitev sistema potekata zelo enostavno.
  • Pri sistemu suhega polaganja se izognemo prašenju in umazaniji.
  • Sistem je odporen na vremenske vplive in je zelo enostaven za vzdrževanje.

Suho polaganje keramike in keramičnih plošč je torej preprostejše kot klasični sistem polaganja in prinaša mnoge prednosti.

 

Pogosta vprašanja:

 

Kakšne ploščice polagamo na distančnike?

 

Na distančnike polagamo debelejše ploščice zaradi prerazporeditve obremenitev med distančniki.

 

Je to povsem stabilna podlaga ali se kaj miga?

 

Podlaga je stabilna, razvili so že tudi povozni sistem (za lažjo predstavo - distančniki so dovolj močni in stabilni za prenos obremenitev kot je premikajoče se vozilo). Zadnje informacije pa so, da lahko na distančnike postavite tudi bazen! 

 

Kaj pa se naredi po robovih?

 

Podobno kot pri vseh zaključkih. Zaključite lahko z distančnikom, profilom (T ali N) in obrezano ploščico ali ploščo 😊. Lahko se uporabi tudi okrasni profil. Tukaj velja opozoriti, da sistem ni primeren za stopnice!

 

Ploščice za terasoProfili za polaganje keramikePolaganje keramike na balkonu

 

Kakšna je višina distančnikov? 

 

V ponudbi imamo distančnike z različnimi višinami.

Med najnižje distančnike spadata distančnik višine 1 cm in 1,5 cm, vendar pri tem ni možno nastaviti naklona. 

V ponudbi je distančnik s prilagodljivo glavo, katerega je možno položiti na višino 1 meter! Prilagodljiva glava pomeni, da je lahko glava fiksna ali gibljiva. Ko imamo distančnik s fiksno glavo, je višina distančnika 2,9 cm. Ko pa obrnemo glavo in jo nastavimo na gibljivo, lahko s tem uravnavamo naklon, višina distančnika pa je v tem primeru 3,4 cm. 

 

 

 

Zadnja in nenazadnje pomembna informacija je cenovni rang. Naredili smo izračun porabe distančnikov, profilov, izolacije in prišli do zaključka, da je sistem suhega polaganja cenovno primerljiv s pravilno izdelavo estriha.

 

Če imate več vprašanj glede suhega načina polaganja, vam z veseljem svetujemo!