SUHO POLAGANJE KERAMIKE

Izdelava terase je vedno projekt pri katerem naletimo na številna vprašanja, saj si želimo zagotoviti trajno in praktično rešitev, ki nam bo služila vsaj desetletje. Suho polaganje vaše keramike je morda prava izbira za to delo.

 

Suho polaganje keramikePolaganje ploščic na terasi z distančnikiDistančniki za polaganje keramikePolaganje ploščic na terasi

 

Suho polaganje keramike ali suha postavitev je način, pri katerem se keramične ploščice ali plošče položijo na plastične opore, ki se imenujejo distančniki ali nastavki. Pri tem polaganju so distančniki postavljeni na osnovno podlago, zato se izognemo izdelavi estriha. Tako smo prišli do primera, s čim je ta način primerljiv. Suho polaganje je primerljivo s klasičnim načinom, pri katerem se izdeluje estrih. Vse kar obsega priprava osnovne podloge, je predpremaz betonske plošče z emulzijo za vpojne površine (hidroizolacija), priporočamo vam dvokomponentno hidroizolacijo zaradi stekanja vode. Pa poglejmo, kakšne so bistvene razlike med sistemoma z distančniki in klasičnim sistemom z estrihi:

 

  • Pri polaganju keramike z distančniki, ne rabimo čakat na dolgo sušenje in nimamo potrebe po izravnavah, tako je suho polaganje kratkoročno delo in lahko že hitro uživamo na naši novi terasi.
  • Polaganje je dokaj enostavno in se ga lahko lotimo sami, pri tem pa rabimo samo ključ in vodno tehtnico ali laser (zaradi stekanja vode je priporočljiv manjši padec, zato smo med obvezno opremo vključili orodje za meritev padca), kar je dostopna oprema, ki jo lahko dobimo kjerkoli.
  • Zaradi višine distančnikov, je to idealna rešitev pri izravnavanju višine pri prehodu na balkon, teraso itd.
  • Pri uporabi sistema nastajajo 2-4mm debele fuge, ki pa jih ne fugiramo. Fuge prepuščajo tekočino, ki odteka zaradi uporabljenega predpremaza in manjšega naklona.
  • Inštalacije se polagajo direktno na beton, saj je višina med keramiko in betonom zadostna (ni potrebe po potapljanju inštalacij v estrih). V tem primeru so popravila in premestitve zelo enostavne, saj za dostopanje do inštalacij, moramo samo dvignit položeno ploščico.
  • Tudi popravila in odstranitev sistema sta zelo enostavni.
  • Pri sistemu suhega polaganja se izognemo prašenju in umazaniji.
  • Sistem je odporen na vremenske vplive in je zelo enostaven za vzdrževanje.

Suho polaganje keramike in keramičnih plošč je torej, preprostejše kot klasični sistem polaganja in prinaša mnoge prednosti.

 

Pogosta vprašanja:

 

Kakšne ploščice polagaš na distančnike?

 

Na distančnike polagamo debelejše ploščice zaradi prerazporeditve obremenitev med distančniki.

 

Pa je to povsem stabilna podlaga, ali se kaj miga? Podlaga je stabilna, razvili so že tudi povozni sistem (za lažjo predstavo torej, so povozni distančniki dovolj močni in stabilni za prenos obremenitev kot je premikajoče se vozilo).

Kako se naredi po robovih?

 

Preprosto! Z distančnikom, profilom (T ali N) in obrezano ploščico ali ploščo 😊. Lahko se uporabi tudi okrasni profil. Tukaj velja opozoriti, da sistem ni primeren za stopnice!

 

Ploščice za terasoProfili za polaganje keramikePolaganje keramike na balkonu

 

Zadnja in nenazadnje pomembna informacija je cenovni rang; naredili smo izračune porabe distančnikov, profilov, izolacije in prišli do zaključka, da je sistem suhega polaganja cenovno primerljiv s pravilno izdelavo estriha.

 

Če imate več vprašanj glede suhega načina polaganja, vam z veseljem svetujemo!