Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

Uporaba letvic in kako se izberejo prave

Profili ali letvice nudijo moderno in praktično rešitev zaključkov za različne površine, narejeni so iz različnih materialov in so na voljo v različnih oblikah in barvah, zaradi česar se priležejo vsakemu ambientu. Vsi vemo, da profili izgledajo odlično kot dekoracija, ampak kaj pravzaprav je funkcija profilov in kako izberemo prave?

Profili opravljajo 4 osnovne funkcije:

  • Zaščita- profili ščitijo notranje in zunanje kote keramike, parketa in drugih oblog pred krušenjem in obrabo. V tem primeru se profil uporabi kot zaključek na izpostavljenih robovih.

 

  • Dekoracija- profili se pogosto uporabljajo tudi kot dekorativni element, saj raznolikost barv, oblik in dimenzij dopušča neskončno število kombinacij. Nekateri profili imajo tudi implementiran prostor za vgradnjo led luči, ki služi kot dodatni okrasni element.

 

  • So izravnalni in povezovalni element. Če se vaše talne obloge razlikujejo je talni profil idealna rešitev za uravnotežen in eleganten prehod. Pogosto naletimo na težavo ko se višina tal v različnih prostorih razlikuje, zaradi česar imamo rob, ki ga prav tako lahko prikrijemo s profilom in zgladimo prehod.

 

  • Zadnja skupina so namenski profili ali letvice in sicer balkonski profili ali letvice za teraso in stopniščni profili. Stopniščni profili preprečujejo stik keramike in tako oblogo varujejo pred krušenjem in lomljenjem, balkonski profili in letvice za terase pa prav tako nudijo rešitev za odtekanje vode in dodatno zaščito, saj je zunanja keramika izpostavljena še vremenskim vplivom. Oblika balkonskega odkapnega profila je izdelana na zanesljiv način, da voda nikjer ne zamaka, kar nudi vaši terasi ali balkonu dodatno zaščito. Poleg varovanja talne obloge lahko stopniščni profili podaljšajo stopnico za dodatnih 1-3cm, kar je zelo pogosto uporabno v primerih, ko se pohodni del stopnice in velikost ploščice razlikujeta, hkrati lahko letvico uporabimo kot proti zdrsni element na stopnišču.

 

Kako izberemo prave letvice? Ko ste izbrali željen dizajn letvic je edina informacija, ki jo še potrebujete – debelina vaše talne/stenske obloge, saj so na voljo globine profilov vse od  3.5mm naprej. Ob izbiri dizajna seveda upoštevamo namembnost profilov, potrebo po upogibanju ipd. Da zaključki naših profilov izgledajo popolno pa ne smemo pozabiti na kotne zamaške! S kotnim zamaškom ali kotnim profilom se zapra stranska odprtina na koncih profilov. Ti so na voljo v enakih barvah in odtenkih kot je izrbrani profil, zato ob naročilu profila, ne pozabite na enake kotne profile, da je vaše delo v celoti narejeno tako, kot mora biti!