Keramin
Naslov
Tržaška c. 65, Maribor
Telefon
E-pošta
Delovni čas
Pon-Pet: 8-19 h | Sob: 8-13 h

RETIFICIRANA (RET) ali NERETIFICIRANA keramika

 

Retificirana (RET-rettificato) ali neretificirana keramika - ste se že kdaj srečali s tema izrazoma? V svetu keramike sta zelo pogosta, pa vendar ostajata še vedno dokaj neznana pojma. Največkrat pri izbiri keramike slišimo izraze kot so ostro robna, lasersko rezana, tista z gladkim robom, itd. Da razjasnimo oba pojma si najprej poglejmo, kaj pomeni retifikacija.

 

RETICIRANA

 

Retifikacija (tudi rektifikacija) je mehanski postopek, ki se izvaja s strojno obdelavo in kjer se robovi ploščic brusijo pod določenim kotom. Namen takšne obdelave je, da je vsa keramika enake velikosti in ima ostre, ravne robove. Tej keramiki rečemo retificirana keramika. Natančnost v velikosti je tudi do 0,2 mm. Retifikacija se uporablja tako za stensko kot tudi za talno keramiko.

 

 

NERETIFICIRANA

 

Nasprotno od ostro-robne (retificirane) pa ima keramika, ki ni retificirana, nekoliko bolj neenakomerne robove in manj natančne dimenzije. Pri tej vrsti keramike gre običajno za izrez iz velikih blokov keramične mase pred žganjem, kar lahko povzroči manjšo variabilnost v velikosti in obliki ploščic.

 

 

Glavna razlika med retificirano in neretificirano keramiko je v njihovem videzu in polaganju. Zaradi enake velikosti in ostrejših robov je retificirana keramika bolj primerna za uporabo pri polaganju z manjšimi fugami. Prav tako ima bolj sodoben in estetsko privlačen videz.

 

Na drugi strani pa ima keramika, ki ni retificirana, bolj tradicionalen videz in je običajno bolj primerna za uporabo s širšimi fugami, ki kompenzirajo neenakomernost v velikosti in obliki ploščic.

 

 

Čeprav so robovi pri retificirani keramiki ostri, pa polaganje brez fug odsvetujemo. Zakaj je temu tako, si preberite tu: POLAGANJE BREZ FUG

 

Katero boste izbrali – retificirano ali neretificirano keramiko – pa je odvisno od vaših estetskih preferenc, načina namestitve ter želenega videza in stila končnega projekta.

 

Pri izbiri keramike vam z veseljem pomagamo, za vas pa smo dosegljivi na info@keramika-online.si. Obiščete nas lahko tudi v salonu Keramin v Mariboru, kjer lahko v živo vidite vzorce keramike in zgoraj omenjene razlike v robovih.

 

-Keramika Online